Eszmefuttatás az akupunktúráról

Eszmefuttatás az akupunktúráról

 

Közel húsz éve történt, hogy beszélgetésbe merültünk orvosokból, egészségügyi dolgozókból álló baráti körben. Többek között az akupunktúra is szóba került. Tudták rólam, hogy akupunktúrázom, a téma provokálóan merült fel. Hókuszpókusznak tartották ezt a gyógyítási módszert.

Egyetlen kérdést tettem fel: Hány évig is tanultad az akupunktúrát, hogy ilyen biztos véleményed van róla? Kikerekedett szemek és néma csönd volt a válasz. Egy jó humorérzékű ember gyorsan elterelte a beszélgetést a témáról.

A helyzet a mai napig sem sokat változott. Rengeteg „szakmai” véleményt olvashatunk és hallhatunk az akupunktúráról olyan emberektől, akik soha nem tanulták és alkalmazták ezt a módszert.

Vajon mennyire vennének engem, mint orvost komolyan, ha véleményt mondanék a vaskohászat legújabb módszereinek hatékonyságáról? Talán nem is mennék ennyire messzire. Vajon értékelhető véleményt tudnék mondani a legújabb érsebészeti eljárásokról, mint akupunktőr? Ki venne engem komolyan?

És lám mégis….. nyilvános fórumokon akupunktúrát soha nem tanult emberek vitáznak az akupunktúráról. Lehet, hogy olvastak róla valamit, talán még akupunktúrás tűt is láttak (vagy még azt sem), de véleményüket, mely szerint ez egy tudománytalan módszer és csak azért használ, mert hisz benne valaki, magabiztosan hangoztatják.

Vajon mekkora önhittséget, elbizakodottságot és gőgöt takar egy több millió ember által több ezer évig eredményesen használt gyógyító módszer (és nagyon komoly tudomány) semmibe vétele?