Chron betebség, krónikus bélgyulladás

A megváltozott életmódnak köszönhetően (kevés alvás, nem megfelelő étkezés, mozgáshiány, sorozatos munkahelyi és egyéb stressz) az emésztőrendszeri betegségek száma jelentősen megnövekedett. Négy,- ötéves gyerekekkel is találkoztam már, akiknek gyomortáji fájdalmaik, hsapuffadásuk, székletzavarai voltak. Mindezek előre vetítik a későbbi, felnőttkori problémákat.

A rendelőben nagyon sok felnőtt jelentkezik gyomorégés,  haspuffadás miatt. Nem kevés esetben hasi görcsök, fájdalmak is jelentkeznek. Súlyosabb esetben a székletben vér, nyálka jelenik meg. A vér a friss piros illetve ha emésztett sötétebb, esetleg fekete színű lehet. A beszélgetés során sok esetben kiderül, hogy vannak, voltak időnkénti ízületi fájdalmak, melyek a nagyízületeket (térd, könyök, váll) érintik. Előfordulnak bőrproblémák, de találkoztam már a bélpanaszokkal együtt zajló, a szemet érintő gyulladással is.

Biztos, hogy nem csak a stressz a kiváltó oka a panaszoknak. Azoknál lépnek fel bélpanaszok, akiknek ez a "gyenge pontja". Másoknál hasonló hatás fejfájást, agyvérzést szívinfarktust stb okozhat. Ezért fontos a saját "gyenge pontjainak" ismerete, hiszen a megelőzésért sokat tehet Ön is.

Az akupunktúrás kezelést megelőző kikérdezés egyik célja a "gyenge pontok" felismerése.

 

Mi történik a bélrendszerben? Mi okozza a panaszokat?

Kezdetben a bélfal csak megfeszül, ami görcsöket, haspuffadást, kellemetlen érzést okozhat. A feszülő bélfal a tápláló ereket is összenyomja, rontva a vérellátást. Ekkor a feszülés még csak időszakosan jelentkezik, a panaszok is jönnek-mennek.

Ha ekkor nagyvonalúan kezeli a panaszokat,  nem tesz érdemben semmit, a folyamat tovább halad. A bélfal egyre romló vérellátása miatt gyulladás majd szövetelhalás, úgynevezett fekélyek alakulnak ki a bélfalban. Ez az állapot már erős fájdalmakkal, görcsökkel, véres széklettel is járhat. A panaszok orvoslására ebben a fázisban már legtöbbször kórházi kezelésre, hosszú ideig tartó gyógyszerszedésre, esetenként műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Érdemes tudni, hogy az akupunktúra néhány gyógynövénnyel kombinálva hatékony segítség lehet a gyógyításban és a megelőzésben is. A kezelések az állapot súlyosságától függően hetente kétszer, majd egyszer történnek.

 

Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi.