Korai petefészek kimerülés

Korai petefészek kimerülés (POF illetve POI)

 

Korai petefészek kimerülés diagnózis nincs a kínai orvoslásban, hiszen évezredekkel ezelőtt nem ismerték a hormonokat és anatómiai ismereteik is erősen eltértek a maitól.

Természetesen ez az állapot abban az időben is létezett, csak az elnevezések különböznek.

 

A nyugati orvoslásban korai petefészek kimerülés lehetősége akkor merül fel, ha az AMH (anti müllerian hormon) nevű hormon értéke 40 év alatti életkorban alacsony. (optimális érték:1,0-3,5 ng/ml)

A diagnózist támogatja, ha két különböző ciklusban az FSH értéke magasabb, mint 40 lU/l valamint az LH érték is magas.

Felmerül az öröklődés kérdése is. Amennyiben az édesanyának korán megszűnt a menstruációja (40 éves kor alatt vagy körül), nem a legjobb ötlet 30-35 éves korig várakozni az első gyermek vállalására.

Bár tudjuk, hogy a genetika nem minden, de szokásainkat, életmódunkat, melyek sokban meghatározzák génjeink aktiválódását, szüleinktől tanuljuk. Így, sokszor előfordulhat, hogy a szülőkéhez hasonló vagy azzal megegyező betegségek gyakoribbak az utódokban.

 

Nem szeretnék belemerülni a nyugati orvoslásba, inkább vegyük szemügyre a kínai orvoslást!

 

Mivel hosszú ideje akupunktúrás kezelésekkel próbálok segíteni a korai petefészek kimerülés diagnózisával jelentkező betegeken, szeretném az alábbiakban megosztani Önnel tapasztalataimat, megfigyeléseimet.  

A legfontosabb, hogy ez a diagnózis is csak egy tünet. Ha ez egy tünet, innen csak kétféle út létezik:

- elkezd küzdeni, hogy mentse, ami még menthető

vagy

- beletörődik, abban a hiszemben, hogy úgysem tud változtatni semmin

 Amennyiben Ön küzdő és nem semmittevő típus, kérem olvasson tovább!

 

Kíváncsi rá, mi rejtőzhet a tünetek háttérében?

Elkezdtem megfigyelni, melyek a közös tünetek.

Ami mindenkinél jelen van, az a hideg, gyakran jéghideg láb, még nyári melegben is. A hideg lassítja a keringést, rontja a szervek, szövetek táplálását, így a petefészkét is.

Mivel az Északi-sarkra nem a virágos kertek a jellemzőek, így érthető, hogy a lehűtött kismedence sem a petesejt érlelés melegágya lesz. Ahol nincs táplálás, ott az élet nem virágzik. (lásd: „Hideg láb melegítése”, díjmentes hírlevél)

Amennyiben a petefészek működése nem megfelelő, az menstruáció zavarokban is megnyilvánul(hat). Nem véletlen hát, hogy gyakori panasz a rendszertelen és/vagy nem kellő mennyiségű havi vérzés. Többször előfordult, hogy rövidebb és hosszabb ciklus rendszeresen váltakozott.

Mivel a korai petefészek kimerülés hasonló a változókorhoz, gyakori panasz a hőhullám is.

Sajnos a gyermekvállalás időpontja kitolódott. A nők nagy részének 35 évesen illetve inkább e fölött jut eszébe, hogy gyermekkel teljes a család. Ami nehezíti a helyzetet, hogy a többség fogamzásgátlót szed(ett), ami „elaltatja” a petefészket. A kívülről adagolt hormonok leszoktatják a petefészket a működésről. Minél hosszabb az „alvó” állapot, az újra indulás annál nehézkesebb, kétségesebb.

Szót kell ejtenem a stresszről is, bár ma ez egy kicsit lejáratott témakör. Az igazi kérdés az, hogy mit is takar valójában a stressz szó?!

Mi jelent stresszt a szervezet számára?

Hétköznapi értelemben a stresszért a munkát, a főnököt, a közlekedést esetleg a családot okoljuk. Ennél kicsit bonyolultabb a helyzet.

A korai petefészek diagnózissal jelentkező betegek többségénél komoly alvásproblémák vannak. Nehéz elalvás, éjszakai felébredések, nehéz visszaalvás, reggel fáradtan való ébredés. Az éjszaka a szervezet számára a regeneráció és a méregtelenítés időszaka. Amennyiben az éjszakai pihenés nem megfelelő, a fenti folyamatok nem mennek végbe, ami stresszt jelent a szervezet számára.

A következő, egyik legkomolyabb, mindenkinél fellelhető stressz tényezőnek az étkezés bizonyult. A szervezet hosszú ideig tűri a rendszertelen, nem megfelelő minőségű étkezést, de egy idő után elkezd „panaszkodni”. Haspuffadás, gyomorégés, székrekedés esetleg hasmenés, hangos korgások, bélgörcsök a szervezet „elégedetlenkedésének” jelei.

(lásd: Youtube: „Egye magát egészségesre velem!”)

Javaslom, hogy az étkezésben szerepeljen a köles, a hajdina és a vadhús is, hetente legalább három alkalommal.

 

A rendszertelen étkezés felborítja a szervezet szénhidrátháztartását, amit a hormonháztartás zavarai követnek.

Figyelembe kell venni azt is, hogy honnan nyeri a szervezet a meleget a működéséhez. Ez kizárólag az elfogyasztott ételekből történik. Ezek az alapanyagok, az építőkövek. Amennyiben rossz minőségűek, a felépítmény (a szervezet) hogyan lehetne kiváló minőségű?! Miért vár kifogástalan működést egy nem megfelelően felépített és táplált szervezettől? Természetes, hogy sokkal gyorsabban kimerül többek között a petefészek is.

A harmadik jelentős stressz tényező a mozgás hiánya. Szervezetünk évezredeken keresztül napi 8-10 órai mozgáshoz alkalmazkodott. Ma az ülő életmód dominál, napi 10-12 óra ülés munka közben majd otthon a kényelmes karosszékben.

A mozgáshiány tovább rontja a keringést és a szénhidrátháztartást.

 

Mivel nincs új a Nap alatt, a genetika a kínai orvoslásban is fellelhető, természetesen más elnevezéssel, „Veleszületett”-ként említik. A „Veleszületett” gyengesége a menstruáció korai elmaradásához vezethet, az ősi kínai tanítások szerint.

 

Miben segíthet az akupunktúrás kezelés korai petefészek kimerülés esetében?

 

Az akupunktúra csak egy része a kínai orvoslásnak. Az első lépés mindig az étkezés és a mozgás rendezése. Ez teljesen logikus is, hiszen az életmódnak nagy szerepe van a korai petefészek kimerülés kialakulásában.

A rendszeres, megfelelő időpontokban végzett, jó minőségű alapanyagokból álló étkezés az alap. A naponta negyven percig tartó testmozgás (legegyszerűbb a napi negyven perc gyaloglás) a másik fontos összetevő.

 

Az akupunktúrás kezelés során melegebbé válnak a lábak, megszűnik a hideg a hasban is. Az akupunktúrás kezelés segít a szénhidrátháztartás helyre billentésében. A petefészkek működését is segíti a kezelés, a kismedencei keringés fokozásával. Ennek eredményeként a menstruáció is rendeződik.

Nagyon sokszor spontán terhesség is kialakul a kezelések eredményeképpen.

Természetesen a siker szoros beteg-orvos együttműködés eredménye. Mindketten megdolgozunk a sikerért.

Csak akkor működik, ha mindketten „egy irányba húzzuk a szekeret”.


Bizonyára kényelmesebb otthon ülni, beszedni egy-két (esetleg egy maroknyi) tablettát és várni a csodát, de ez a csoda így nagyon ritkán jön házhoz!