Haspuffadás


A haspuffadás talán az egyik leggyakrabban előforduló panasz.
Mozgásszegény, ülő életmódja ellen tiltakozik így szervezete. Ezt igazolja, hogy sok esetben rendszeres mozgással ez a panasz megszüntethető.
 
Természetesen a haspuffadás lehet az emésztőrendszer számos betegségének kísérő tünete is.
Nem ritka az sem, hogy a mindennapi stressz következtében kialakult nagy belső feszültség vezet ennek a panasznak a kialakulásához.
 
Hogyan alakulnak ki a tünetek?

Vessen egy pillantást a kínai orvoslás szimbolikus gondolkodásmódjára, az emésztőrendszerben történő folyamatok megértéséhez!

Hasában, gyomrában sok hely van, nem véletlen, hogy   amikor „nyel egyet” itt „raktározza” bosszúságát, kiadatlan mérgét, felháborodását.
Egy ideig ez nem is okoz panaszokat, hiszen van elég hely, és a szervezete is kompenzál. Egy idő után elfogynak az egyensúlyban tartó erők, és a sok felgyülemlett bosszúság kiutat keres. 

Ezt érezheti meg, először a bélmozgások megváltozásában, fájdalmasságában– irritábilis bél szindróma-, majd a bél nyálkahártyájának gyulladásaiban, kifekélyesedésében (pl: Chron betegség, vastagbél fekélyes gyulladása stb).

Sokszor találkozhat gyógyszer mellékhatásként – leggyakrabban antibiotikum szedést követően - kialakult haspuffadásos tünetekkel. Táplálékkiegészítőkkel ez a panasz megelőzhető, megszüntethető A haspuffadás ekkor a bél természetes baktérium flórájának megváltozását jelzi. Az akupunktúra ebben az esetben is hatékony segítség a panaszok megszüntetésében.
 
Okozhatja a haspuffadást olyan egyszerű dolog is, amire talán nem is gondol, de annál inkább csinálja!
A gyors, elkapkodott étkezésekre, a félig vagy alig megrágott ételekre gondolok. Ide tartoznak a munkaebédek,munkavacsorák is, amikor az étkezés helyett a munkára koncentrál, ami külön terhet ró emésztőrendszerére.

Nincs annyi emésztő enzime, ami elegendő lenne az alig megrágott ételek emésztéséhez. Az emésztőrendszer tiltakozásának első jele ebben az esetben is lehet a haspuffadás, a görcsben álló belek érzete.

A Gyomor – Lép rendszer veleszületett vagy szerzett gyengesége is okozhatja a haspuffadást okozó elégtelen emésztést.
Nem egy esetben Májbetegségek kísérő tüneteként jelenik meg a haspuffadás, jelezve a Máj – Epe páros emésztőrendszerre kifejtett szabályozó működésének sérülését. Ezt figyelheti meg például májgyulladásban, alkohol vagy egyéb mérgező anyagok okozta májkárosodásban.

Az akupunktúrás kezelés, az okok feltérképezése után, apró életmódbeli változtatásokkal hatékonyan szüntetheti meg a haspuffaddást.
 
AZ EGÉSZSÉG NEM MINDEN, DE EGÉSZSÉG NÉLKÜL MINDEN SEMMI!