A meddőség és a parfüm

A meddőség és a parfüm

 

Vannak kellemes illatok, vannak, melyektől libabőrös lesz még a hátunk is.

Vajon mit fed el a parfümök illata? Vajon mit ad és mitől foszt meg bennünket?

Amikor még nem volt „divatban” a fürdés, mosakodás, tömény „szagfelhő” vette körül az embereket. Egyes helyeken ezt még ma is megtapasztalhatjuk.

A természetben, a biológiában nincsenek véletlenek, nincsenek felesleges dolgok, a szagoknak, illatoknak is megvan a maguk helye.

Az állatoknál jól ismert a terület kijelölésben, párzásban való szerepük.

Vajon van-e még a szagoknak, illatoknak jelentősége az embereknél?

Az első találkozásnak, az első pillanatoknak nagy szerepe van az emberi kapcsolatokban. Ekkor dől el, hogy valaki szimpatikus vagy antipatikus nekünk. A fő szerep a látásé.

Mivel szaglásunk az utóbbi évszázadokban erősen visszafejlődött, a másik ember szaga kevésbé játszik szerepet. Esetleg a másik parfümjének az illatába „kóstolhatunk bele”, ha elég közel kerülünk hozzá.

Nincs is ezzel semmi baj addig, amíg nem a párválasztásról van szó. A tartós kapcsolat kialakítása nem egyik pillanatról a másikra történik, többé-kevésbé alapos ismerkedés előzi meg.

Mi történik, ha mindig csak a másik parfümjének az illatát érezzük?

Tudjuk, hogy az állatvilágban a test szagának fontos szerepe van a párválasztásban. Miért lenne ez másképp az embereknél? A biológiánk ugyanaz.

Vajon milyen információkat hordoz a test szaga? Mivel párválasztásról van szó, és alapvető ösztönünk a fajfenntartás is, ennek a szagnak termékenységi információt is hordoznia kell. Ha nem visszataszító a másik testének szaga, esetleg még jól is érezzük magunkat tőle, az összeillés jelének tekinthetjük termékenységi szempontból is. Nem felejthetjük el, hogy szagunk a legbelsőbb információink kifelé való megnyilvánulásai közé tartozik.

Napjainkban a párok meddőségi problémái egyre fiatalabb életkorban jelentkeznek. A meddőség soha nem egyetlen okra vezethető vissza, nagyon sok a nem megfelelő életmód következményeiből fakad.

Többek között szerepet játszhatnak a parfümök is, hiszen elfedik természetes szagunkat, mely egy, de nem kizárólagos biológiai jelzője lehet az összeillőségnek. Lehet, hogy a másik kellemetlen testszaga jelzi azt is, hogy nem lesz „termékeny” a kapcsolat?

Nem gondolom, hogy párunk kellemes természetes testszaga garancia a meddőség ellen (vagy a hosszú párkapcsolatra), hiszen ennek még nagyon sok oka lehet.

Semmilyen tudományos vizsgálat nem bizonyította még emberekben, hogy a testszag bármilyen fokon is jelezhetné a párkapcsolat termékeny vagy meddő voltát. Ennek ellenére, mivel mint fent is említettem a természetben nincsenek felesleges dolgok, ezt a jelzést sem érdemes figyelmen kívül hagynunk.

Fontosnak tartom, hogy ismerjük meg leendő párunk természetes testszagát is, hiszen ezzel fogunk együtt élni remélhetőleg sok-sok éven keresztül. A parfüm akkor már nem fedi el a valóságot.