Nőgyógyászati folyás 2

 

 
 
I. Miről árulkodik a hüvelyi folyás színe?

- A legijesztőbb a véres hüvelyi folyás.Szerencsére nem ez a leggyakoribb és a legtöbben ilyenkor azonnal orvoshoz fordulnak. Ez a legjobb, amit tehetünk, hiszen nem egyszer súlyos betegség állhat az ilyen panasz mögött.

- A zöld hüvelyi folyás általában bakteriális fertőzésre utal.

- Zöldes-sárga, habos, bűzös, bő hüvelyi folyásTrichomonas fertőzés jele lehet.

- A sárga hüvelyi folyás nemi úton terjedő betegségek, mint például a gonorrhea, Chlamydia, fertőzés jeleként alakulhat ki. Felléphet méhnyakgyulladás tüneteként is.

- Sárgás és kellemetlen szagú hüvelyi folyás, mely olykor véresen festenyzett, úgymond "húslészerű" is lehet, méhnyakrák tüneteként jelentkezhet.

- Gennyes, sárgás vagy zöldes színű hüvelyi folyás gonorrhoea fertőzés jele lehet.

- A minimális fehér hüvelyi folyás, minden egyéb tünet nélkül lehet a hüvely öntisztulási folyamatának a része.

- Túrós állagú, fehéres hüvelyi folyás és erős viszketés tapasztalható a Candida albicans gomba által okozott fertőzésekben.

Súlyosabb esetben a hüvelybemenetben és a combhajlatban is lehet piros, hámló gombás terület. A Candida albicans természetes módon jelen van a bőrön, és a belekben, ahonnan a gomba a hüvelybe juthat. A gombás fertőzések általában nem terjednek nemi úton,de néha találhat a partnerén is apró piros pöttyöket a hímvesszőn, amelyeket hámló szigetek vehetnek körül.
 
 
 
Menstruáció utáni napokban jelentkező hüvelyi folyás
 
 
A kifolyó menstruációs folyadék ideális környezet a baktériumok szaporodásához. Két óra betét- vagy tampon használat esetén a számuk kb. 100db/cm2, és ez percenként több lesz, ezért kellemetlen érzés és szag keletkezik.

Mivel a menstruáció során a kifolyó vér kimossa a hüvely normál savas flóráját, így az elszaporodott baktériumok előtt nyitva áll az  út.  Emiatt hüvelyi fertőzések, méhnyakgyulladás, hólyaghurut alakulhat ki.
 
Mindezek miatt a betegeknek inkább a betét, mint a tampon használatát javasolom, főként meddőségi problémák esetében. 
 
 
A menstruáció utáni néhány napos hüvelyi folyást a savas flóra hiánya okozza, mivel a vérzés a hüvelyi normál baktériumflórát is "kimossa".  Néhány nap múlva, a savas flóra újjáalakulása után, a folyás megszűnik. A savas flóra hiánya ebben a pár napban hüvelyi fertőzésekhez vezethet.
 
 
 
 
II. A hüvelyi folyások leggyakoribb OKAI a nyugati orvoslás rendszerében

Leggyakoribb okok:
 
- fertőzésallergiás reakció és néha kémiai vagy mechanikai irritáció, idősebbeknél hormonhiány.

- a hüvelynyálkahártya gyulladása, amit okozhatnak illatosított betétek, mosószerek, fogamzásgátló habok és zselék, nagyon ritkán az óvszer is. A gyulladás fokozza a hüvelyi nyálkahártya váladék termelését, ami panaszként folyás okoz.

- Chlamydia, Trichomonas, Candida albicans, Echerichiacoli elszaporodása,  Gonococcus fertőzés( gonorrhoea, tripper, kankó).

- fertőződés a húgycső és a végbél irányából (az anatómiai elhelyezkedés miatt) a is kiindulhat. Éppen ezért kellő figyelmet kell fordítani a megfelelő tisztálkodásra!

- a cukorbetegség első tünetei között szerepelhet a nem gyógyuló hüvelyi folyás. Emellett lehetnek egyéb panaszok is, mint például szájszárasság, sok folyadék fogyasztása, sok vizelet, fogyás, a bőrön gennyes elváltozások, viszketés.

Nem gyógyuló hüvelyi folyás esetén mindig el kell végeztetni a vércukor vizsgálatot!

- nemi úton terjedő, hüvelyi folyást okozó hüvelyi fertőzések. 
Ide tartozik például a Chlamydia fertőzés,a gonorrhoea és a Trichomonas fertőzés.

- uszodai fertőzések. Sokan szeretnének, de nem tudnak uszodába, termálfürdőbe járni, mivel minden úszás után hüvelyi folyás jelentkezik. Az uszodai fertőzések oka a medencék vizében nyüzsgő számtalan baktérium, gomba, ami az arra fogékony szervezetben gyulladást, hüvelyi folyást okozhat.

- antibiotikum szedése miatt a hüvely baktériumflórája felborul és a gombák elszaporodnak, ami szintén hüvelyi folyás okoz.
 
 
III. Hüvelyi folyások és a keleti orvoslás

Minden hüvelyi folyás esetén kötelező a nőgyógyászati vizsgálat!

Ezt nem szabad szem elől téveszteni sem a betegnek,sem a bármilyen alternatív módon gyógyító embernek!
Az ősi keleti orvoslás nem ismeri a laborvizsgálatokat, a képalkotó eljárásokat, de ugyanúgy találkozik a nőgyógyászati panaszokkal, többek között a hüvelyi folyással is, mint a modern diagnosztikai eszközökkel felfegyverkezett nyugati orvos.

A keleti orvoslással foglalkozó gyógyító kelléktárábanmegtalálható a pulzus- és a nyelv vizsgálata, a beteg megfigyelése (pl: bőr, beszéd, járás, mozgás), a beteg vizsgálata.
A nyugati orvoslás elgépiesedett világában ezek a módszerek háttérbe szorultak.

Az akupunktúrás rendelőben leggyakoribb panasz a visszatérő vagy igazán el sem múló színtelen vagy fehér hüvelyi folyás. A betegek többsége már teljesen kivizsgálva érkezik, gyakorlatilag negatív leletekkel. Emellett sok esetben olyan gombás fertőzéssel jönnek a betegek, ami az addig végzett kezelések ellenére sem szűnt meg.
 
Csaknem hasonlóan gyakori a sárga vagy sárgás hüvelyi folyás is, ami vagy nem szűnik a nőgyógyászati kezelések ellenére vagy nagyon gyakran visszatér.
Ezen panaszok egyik leggyakoribb oka a hideg, aminek könnyen észrevehető jele a hideg láb és kéz.
Kézenfekvő, hogy melegíteni kell! Melegíteni a szervezet egészét, különös hangsúlyt fektetve a lábra!
 
Sajátítsa el a hideg kéz és láb melegítésének titkait a "Hideg láb melegítése" ingyenes hírlevélből!

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy mindent megtettek a gyógyulásért azzal, hogy elmentek orvoshoz, esetleg bevettek egy-két tablettát.

Az akupunktúrás kezelés sokat segíthet a hideg láb okozta panaszok, többek között az ilyen eredetű hüvelyi folyások megszüntetésében. Nem egy esetben már egyetlen kezelés is sokat javít a panaszokon, hiszen olyan  "csatornák, meridiánok" működését teszi szabaddá, melyek "pangása" jelentős szerepet játszik ezeknek a panaszoknak a kialakulásában, fennmaradásában.
 
Soha nem szabad elfelejteni, hogy az akupunktúrás kezelés hetente egyszer van és egy idő után a kezelés véget ér!

A kezeléssel elérhető teljes panaszmentességet, meg kell őrizni!

A kérdés csak az, hogy hogyan?

Az akupunktúrás kezeléssel elért panaszmentesség sokáig fenntartható apró életmódbeli változtatásokkal és a fenntartó kezelések elvégzésével (három havonta 2 alkalom).
 
A fentiek senkitől nem követelnek nagy erőfeszítést, viszont egészséget, jó közérzetet, a panaszmentes állapot fennmaradását biztosítják.